Praktische informatie

Op tijd starten
Binnen het montessorionderwijs is het een goed gebruik dat de kinderen 's morgens op tijd en rustig het lokaal in komen, de leerkracht een hand geven, even persoonlijke contact hebben en aan het werk gaan. 
Op onze school kan dit ook omdat de leerkrachten al om 8.15 uur in de groep zijn; de kinderen zijn welkom op school vanaf 8.15 uur. Uw kind heeft dan alle tijd om zelfstandig zijn spullen op te bergen en in de klas met een werkje te beginnen.

In het belang van de rust en de ruimte verzoeken wij u om op de gang afscheid te nemen van uw kind. Het kind begroet vervolgens de leerkracht en gaat zelfstandig aan het werk.

De leerkracht is er 's morgens voor de kinderen. Het is storend voor de klas als er kinderen te laat binnen komen, ook voor het betreffende kind is het niet prettig als het te laat binnen komt. Wij verzoeken u dan ook om op tijd te komen. Op deze manier start de groep rustig,  kunnen de lessen echt om 8.30 uur beginnen en gaat er geen kostbare onderwijstijd verloren.

In de onderbouw is op vrijdagochtend gelegenheid om even mee de klas in te komen. In de middenbouw is deze gelegenheid er op woensdagochtend. De andere ochtenden willen wij de kinderen zelfstandig laten beginnen met hun werk.  Voor een gesprek met de leerkracht kunt u na schooltijd een afspraak maken. 

Trakteer lekker en gezond

Coronamaatregel: vanwege de kans op verspreiding van het Coronavirus worden er momenteel geen tractaties uitgedeeld.


Als uw kind jarig is en het mag trakteren, wilt u dan een traktatie meegeven die gezond is, zoals fruit, of iets hartigs? Dit is beter voor het gebit en de gezondheid van de kinderen. Ook  de leerkrachten waarderen een gezonde traktatie!

Beleid mobiele telefoons en tablets 
Steeds vaker lopen leerlingen rond met mobiele telefoons. In de pauzes kunnen kinderen het internet opgaan, waarbij er geen controle is op wat zij daarmee doen of opzoeken op internet. Er kunnen foto's en filmpjes gemaakt worden die soms ongewenst zijn. Dit vinden wij onverantwoord. Het gebruik of het zichtbaar/hoorbaar in bezit hebben van een mobiele telefoon door leerlingen in de school is gedurende de lessen (dus ook in de pauzes) niet toegestaan, tenzij er toestemming is gegeven door de leerkracht.
Heeft uw kind een mobiele telefoon bij zich voor het gebruik buiten schooltijd, dan is dit op eigen verantwoordelijkheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor schade of diefstal van telefoons. U kunt, als u uw kind wilt bereiken voor dringende zaken, altijd bellen naar school. Ons telefoonnummer is 0317-412296. De telefoon aan laten staan onder schooltijd en tijdens de pauze is dus echt niet nodig.

Huisdieren op school 
Het is uit gezondheidsoogpunt verboden huisdieren mee te nemen naar school, omdat kinderen last kunnen hebben van allergieën. Daarnaast willen wij risico vermijden met honden. Hoe lief uw hond ook is, je weet nooit wat hij doet in een drukke omgeving. Ook om één lijn in de school te houden, maken wij geen onderscheid tussen kleine en grote honden. Wij stellen het dan ook zeer op prijs als u uw hond niet mee de school in neemt.  In een enkel geval wordt voor een les/spreekbeurt een uitzondering gemaakt op deze regel, mits het de gezondheid van de kinderen in de betreffende klas niet schaadt.

Verkeersveiligheid
Voor de veiligheid van de kinderen en om verkeersopstoppingen te voorkomen, is het belangrijk dat ouders hun auto niet (of zo min mogelijk) parkeren in de straten die grenzen aan de school zelf. Evenmin is het toegestaan uw auto langs de gele strepen voor de ingangen van de school te parkeren, zelfs als u alleen uw kind afzet of ophaalt!

Voor de hoofdingang is er een kiss-and-ridestrook, waar u kort mag stilstaan om uw kind uit of in te laten stappen. Er mag langer geparkeerd worden op de grote de parkeerplaats naast het onderbouwplein. Maakt u daar alstublieft gebruik van.

Grotere fietsen, met bakken voorop en dergelijke, mogen bij de kleuteringang op de weg bij de gele streep voor de stoep geparkeerd worden, mits er voor de kinderen voldoende zicht op het verkeer op de weg blijft. Het spreekt voor zich dat er op het schoolplein alleen gespeeld en gelopen mag worden. Er mag niet op de stoep en op het plein gefietst worden.


Luizenpreventie
Op onze school wordt in de week volgend op een vakantie altijd gecontroleerd op de aanwezigheid van luizen.

Samen sturen we de luis naar huis!
Hoe pakken wij dit samen aan? Tijdens schoolvakanties lijken de luizen vaak in het niets te verdwijnen, om kort na de vakantie weer vol energie tussen de hoofdharen te verschijnen. Ouders kunnen er samen voor zorgen dat we op onze school zo min mogelijk last hebben van deze kleine kriebelaars. Onze luizenouders helpen u daarbij met plezier! Ook dit schooljaar worden de koppies van alle kinderen weer regelmatig nageplozen. Dit wordt aangekondigd in de wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u uw kind alstublieft thuis vooraf controleren op luizen of neten (eitjes) en het melden als u iets vindt aan de leerkracht? De natkammethode - het doorkammen van nat haar met crèmespoeling en een luizenkam - werkt daarbij het beste. Het beleid van de school is, dat bij het signaleren van lopende luizen, u door de school gebeld wordt, met het verzoek om uw kind direct thuis te behandelen; zo proberen we verdere verspreiding te voorkomen. Voor vragen of advies bij het kiezen van de juiste antiluizenshampoo of -lotion kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek, drogist of bij een van de luizenouders. Uiteraard kunt u natuurlijk zelf ook altijd aansluiten om te helpen met pluizen, graag zelfs! Tegelijkertijd komt u als ouder eens op een heel andere manier in de groepen, wat erg leuk is.

Hoe ziet zo'n hoofdluis er uit? Wat is hoofdluis?
De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur. De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn grijswit en lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit, terwijl neten juist aan de haren kleven.

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer één maand en legt in die tijd zo'n 250 eitjes. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus erg belangrijk!

Waar komt die hoofdluis toch vandaan?
Hoofdluis kun je krijgen door direct contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Springen kunnen ze niet. Kinderen  krijgen vaker hoofdluis omdat ze tijdens het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar steken, maar ook bij volwassenen komt hoofdluis voor. 

Is het erg om hoofdluis te hebben?
Hoofdluis is beslist geen drama en u hoeft uzelf niets te verwijten als u of uw kind hoofdluis heeft. Het is betrekkelijk onschadelijk, maar het kan veel jeuk geven. En door krabben kunnen er infecties ontstaan. Het krijgen van hoofdluis heeft helemaal niets te maken met lichamelijke hygiëne. 

Als ik luizen heb ontdekt, wat dan?
Neem dan de volgende stappen:
  • Meld bij de leerkracht dat u hoofdluis heeft geconstateerd.
  • Controleer alle gezinsleden.
  • Behandel alle gezinsleden die echt hoofdluis hebben.

Er zijn twee behandelmogelijkheden:
De niet-chemische methode is de natkammethode: gedurende twee weken het haar dagelijks doorkammen met een zgn. fijntandige luizenkam.
  • Behandelen met een speciaal antihoofdluismiddel. Ook dan moet u het haar twee weken dagelijks doorkammen met de luizenkam en na 1 week moet u de behandeling met het antihoofdluismiddel herhalen.
Hoe werkt de natkammethode?
Kam gedurende 14 dagen elke dag het haar met de luizenkam, in combinatie met crèmespoeling. U gaat als volgt te werk:
  • Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar.
  • Bescherm de ogen met een washandje en kam dan eerst met een gewone kam de klitten uit het haar. Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier. Pak de  luizenkam en kam het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het ander oor. Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met azijn.
  • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of u luizen ziet. Spoel gevonden luizen door de wc of wasbak.
  • Spoel vervolgens de crèmespoeling uit het haar en maak de kam goed schoon. U kunt de kam 5 minuten uitkoken of ze ontsmetten met  alcohol (70%).
  • Deze methode is effectief maar biedt geen 100% 'garantie'.


Hoe werkt de behandeling met een antihoofdluismiddel?
In de vorm van shampoos, sprays, crèmes en lotions zijn verschillende producten te verkrijgen. Het verschil tussen de producten heeft vooral te maken met de werkzame stof die erin zit. Op dit moment biedt geen enkel antihoofdluismiddel 100% 'garantie'. Informeer naar bijwerkingen en contra-indicaties, want kinderen met hooikoorts, cara of eczeem kunnen gevoelig zijn voor één van de werkzame stoffen. Lees ook de bijsluiter goed door en volg de werkwijze die daarin staat. Na 1 week dient u de behandeling met het antihoofdluismiddel te herhalen. Bovendien moet de behandeling met antihoofdluismiddelen gecombineerd worden met de natkammethode: twee weken het haar dagelijks doorkammen met de luizenkam, in combinatie met crèmespoeling. Let op: een kind dat behandeld is met een middel waar Malathion in zit, mag op de dag van de behandeling niet zwemmen. Dit omdat chloor de werking van Malathion tegengaat.

Hoe gebruik ik een antihoofdluismiddel?
Volg altijd de gebruiksaanwijzing. Verder is het belangrijk om na de behandeling de dode luizen met de luizenkam uit het haar te kammen. Zo kunt u zien of er nog levende luizen in het haar zitten.
Behandel het haar na een week nog eens met hetzelfde middel. Dat staat niet altijd in de gebruiksaanwijzing, maar op die manier werkt het middel het beste. Zoals gezegd, de antihoofdluismiddelen moeten allemaal gecombineerd worden met de uitkammethode: gedurende twee weken het haar dagelijks doorkammen met de luizenkam.